BLOG

DOMŮ
BLOG
Chraňte se před kybernetickými útoky

Chraňte se před kybernetickými útoky

Internet je plný krás, na každém rohu se však skrývá nebezpečí. Kyberzločincům nejde jen o to získat údaje z vašeho účtu, často jim stačí do vašeho počítače dostat virus, který vám například zničí hardwarové funkce a dojde k přehřátí součástek.
Hackeři však nejsou žádní superhrdinové, kteří díky svým nadpřirozeným schopnostem proniknou do vašeho počítače, kdy se jim zachce. Jsou to spíše rybáři, kteří líčí návnady a chytají nic netušící, internetové rybky.
Nenechte se chytit.

Kvalitní zámek je základ

Vyberte si dostatečně silné heslo, je to takový zámek, který vás ochrání před vetřelci. Nepoužívejte vlastní jméno, příjmení, jméno vašeho mazlíčka, nesmí to být žádný Matýsek123456789CZ.
Doporučujeme si zvolit heslo podle generátoru hesesl, např. na stránkách antiviru Avast (link na https://www.avast.com/cs-cz/random-password-generator).
Toto heslo si zapamatujte a v případě potřeby si jej zapište, ale ne na počítač. Na papír a nikdy nepište, k čemu to heslo je. Proč na papír? Hackerskou dimenzí je svět počítačů. Reálný svět, tam na vás nemůžou.
Pokud máte možnost, využijte dvoufázové ověření. Svůj účet kromě hesla spojíte také se svým mobilním telefonem, takže bez potvrzovací SMS a hesla zároveň se na účet nikdo nedostane.

Důvěřuj, ale prověřuj

Své heslo nikdy nikomu nedávejte. Ani svým nejlepším přátelům. Ne kvůli tomu, že by vás mohli zradit, to už je na vás. Ale nikdy nevíte, jestli právě oni neudělají chybu a nedojde ke kompromitaci jejich kybernetického prostoru. Vaše heslo je pouze vaše, nechte si jej pro sebe.

Darovanému koni na zuby hleď

Všichni dostáváme zprávy do koše, nebo do spamu, dokonce i do normální schránky. Letáky, které slibují skvělou výhru a hodnotné ceny. Pokud to není z webu, který znáte, tak na to rozhodně neklikejte. Hackera si do počítače musíte vpustit, nevláme se tam jako nějaký bandita. Nedávejte mu šanci!
I když tu stránku znáte, tak dávejte pozor. Je možné, že se odesílatel zprávy za stránku jen vydává. Například jestli navštěvujete internetovebankovnictvi.cz a přijde vám zpráva od internetove-bankovnictvi.cz, tak jde zcela jistě o phishing stránku, tedy falešnou stránku, které jde akorát o to, získat vaše heslo a vaše údaje.

Heslo na Wi-Fi

S tímto heslem nakládejte podobně jako s heslem ke svým účtům. Vyberte si silné heslo a svěřte se s ním jen tomu, koho znáte, komu věříte. Existují totiž způsoby, jak se na Wi-Fi napojit a brát informace z připojení, které proudí mezi zařízením a routerem.

Nelegální stahování obsahu

Chcete se podívat na film, nebo si zahrát hru, ale nechce se vám platit? Zločin se nevyplácí a nemusí to být autority, kdo vás potrestá. Agregáty pirátského obsahu bývají často zamořené viry a škodlivými programy. Při stahování např. Torrentů neproudí data jen do vašeho zařízení, ale i z něj.

Nekonečný boj

Vakcína na internetové viry neexistuje, vždy tady budou a vždy se budou vyvíjet, budou mutovat a přizpůsobí se každé obraně. Stejně tak se vyvíjí i obrana. Nebojte se investovat do antiviru podle vašich potřeb a cenových možností. Využít můžete i Windows Defender, je to základní antivirus, který je v každém počítači s operačním systémem Windows.

Mějte co chránit

Obranu jste zvládli, nyní si můžete internet naplno užít. Překonávejte rychlostní limity s kvalitním připojením od nás, zavolejte na číslo 518 123 909, nebo pošlete zprávu na e-mail info@net-connect.cz. Vždy je co zlepšovat, tak buďte na připojení, která pádí a nepadá!

Chcete vědět více o naších technologiích?
CHCI OBJEVOVAT